ΠΑΡΓΑ ( Parga )


Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας της άλλοτε επαρχίας Μαργαριτίου. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου Πεζόβολος σε υψόμετρο 139 μ. και έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Έχει πληθυσμό 2.022 κατοίκους. Αποτελεί έδρα του δήμου Πάργας ο οποίος έχει πληθυσμό 3.846 κατοίκους καθώς και εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο της περιοχής. Αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Αγιάς, Ανθούσας, Λιβαδαρίου.Η Πάργα, αυτό το παραδεισένια μέρος τράβηξε πάνω της τα βλέμματα πολλών φυλων του παρελθόντος με σκοπό να την κατακτήσουν.Απο την αρχαιότητα παρτηρήθηκε ανθρώπινη δραστηριότητα εδώ σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα και το όνομά της εκείνα τα χρόνια ήταν Παράγειρος, Παραγαία και Yπαργός απ’ όπου προήλθε η σημερινή της ονομασία.Υπήρξε κτήση των Νορμανδών, οι οποίοι έκτισαν το πρώτο φρούριο το 14ο αι. και αργότερα των Bενετών για 3 αιώνες περίπου, των Γάλλων, των Άγγλων και των Τούρκων.Η περιοχή κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους δεχόταν πολλές επιθέσεις και επιδρομές πειρατών και ληστών. Άτομα όπως ο Μπαρμπαρόσα και ο αλβανοσερβοβουλγαροβλάχος ληστής Μπογκόη.Στα χρόνια της Ενετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, αναπτύσσεται οικονομικά και γίνεται κέντρο. Παράλληλα, οι Βενετοί διατάζουν τη φύτευση του ελαιώνα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των Παργινών να ασχολούνται με την παραγωγή ελιάς και λαδιού.Tο 1797 πέρασε από ενετική σε γαλλική κυριαρχία και το 1814 σε αγγλική. 
Οι Άγγλοι την πούλησαν στον Aλή Πασά με συνθήκη στις αρχές του 19ου αιώνα και με αποτέλεσμα να χάσει τα προνόμια των προηγούμενων αιώνων με μεγάλη ώρα της ιστορίας την τριετία 1816-1819 με τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των περιουσιών των κατοίκων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους  με  δραματική αποκορύφωση τη Μεγάλη Παρασκευή 15 Απριλίου του 1819, όταν καίνε τους νεκρούς τους και φεύγουν για την Κέρκυρα.Ακόμη και αυτός ο ολικός ξεριζωμός δεν πτόησε  Παργινούς και Σουλιώτες που συνέχισαν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην ελληνική επανάσταση με κάποιους από αυτούς όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κίτσος Τζαβέλας να αναδεικνύονται σε πανελλήνιους ήρωες.Ο Αλής θα φέρει Λαλιώτες Τούρκους και χριστιανούς από το εσωτερικό της Ηπείρου για να καλύψει το κενό από τη φυγή των ντόπιων που σιγά-σιγά θα επανέλθουν στην Πάργα το 1913 οπότε τελειώνει και για την Πάργα η Τουρκοκρατία.Τις 12η Αυγούστου του 1943 η γειτονική Αμμουδιά πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν το χωριό και να μεταβούν στην Πάργα.
Στα βόρεια του λιμανιού βρίσκεται το κάστρο της Πάργας που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών. Μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς. Βορειότερα δεσπόζει το κάστρο του Αλή  Πασά χτισμένο σε ψηλό λόφο απ’ όπου η θέα είναι απίστευτη.
Εντυπωσιακό επίσης το νησάκι της Παναγιάς, βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, με το εκκλησάκι και το γραφικό καμπαναριό καθώς και το μικρό κάστρο γαλλικής κατασκευής που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και πολλά άλλα αξιοθέατα, αφού η Πάργα προσφέρεται και ως ορμητήριο για μικρές αποδράσεις στις γύρω περιοχές.
Κάστρο Πάργας
Το ιστορικό κάστρο της Πάργας ήταν για τους Παργινούς η ασπίδα στις επιθέσεις πειρατών και επίδοξων κατακτητων. Στο κάστρο αυτό, Παργινοί και Σουλιώτες έδωσαν ηρωικές μάχες για την κατάκτηση της ελευθερίας. Ολοκληρώθηκε απο τους Βενετους το 1792 και μένει απόρθυτο μέχρι το 1819 όταν η Πάργα πουλήθηκε στους Τούρκους. Έξω απο το κάστρο είναι 8 πύργοι σε διάφορες θέσεις, ενώ στο εσωτερικό του ήταν στοιβαγμένα 400 σπίτια.ο Αλής εγκατέστησε στην κορυφή του το χαρέμι του, τα χαμάμ, αναμορφώνοντας ριζικά τους χώρους του κάστρου.
Κάστρο Αλή Πασά
Το εντυπωσιακό αυτό κάστρο που φωτίζεται τη νύχτα προσφέροντας ένα ωραίο θέαμα,το έχτισε ενας ευρωπαίος αρχιτέκτονας, κάτω απο τις οδηγίες του Αλή Πασά. Ένα πολυγωνικό φρούριο για να επιβλέπει την Πάργα. Βρίσκεται σε ένα επιβλητικό ύψωμα ανάμεσα απο την Ανθούσα και την Αγιά και στο εσωτερικό του κοίτωνται δύο ρωσικά πυροβόλα που αγόρασε ο Αλής.


Νησί Παναγίας
Από το καταπράσινο αυτό νησάκι που στέκεται ακριβώς μπροστά απο το λιμάνι, βλέπεις την Πάργα απο άλλη οπτική. Μέσα στο νησάκι υπάρχει εκκλησάκι και στο πιο ψηλό σημείο του ένα ωραίο Γαλλικό κάστρο.
Μυκηναικός Τάφος 
Ευρήματα που χρονολογούνται απο το 14ο αιώνα και βρέθηκαν στην περιοχή “Κύπερη”, όπως αυτός ο θολωτός Μυκηναικός τάφος, μαρτυρούν την ύπαρξη Μυκηναικού ακμαίου πολιτισμού στην περιοχή.

Μονή Βλαχέρνας
Στην περιοχή του βάλτου πάνω σε λόφο σε μια πανέμορφη τοποθεσία χτίστηκε το 12ο αιώνα η μονή Βλαχέρνας. Χαρακτηριστικό της Μονής είναι το καμπαναριό του 18ου αιώνα που έχει ύψος 15 μέτρα είναι επτανησιακού ρυθμού.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Ο χαρακτήρας της πόλης είναι ζωντανός και σύγχρονος με έντονα όμως στοιχεία από το παρελθόν. Τόπος καθημερινής συνάντησης ο κεντρικός δρόμος μπροστά από το λιμάνι, από όπου κάθε βράδυ μπορεί να απολαύσει κανείς το δειλινό , την ώρα που ο ήλιος χάνεται στο Ιόνιο , ανάμεσα από το Κάστρο και το Νησί της Παναγίας.
Η διασκέδαση στην Πάργα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και δε σταματάει ποτέ. Με περιηγήσεις και ειδυλλιακούς περιπάτους, με μικρές εξερευνήσεις στα παραδοσιακά καντούνια και με καλό φαγητό.
Ακόμα και όταν το φως της ημέρας παύει να αντανακλάται στα Ιόνια νερά , η Πάργα σας επιφυλάσσει καινούργιες συγκινήσεις και καθώς η μέρα λιγοστεύει , η πόλη σας αποκαλύπτει γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα ή ανάμεσα σε σοκάκια, ήσυχους χορούς διασκέδασης να απολαύσετε το ποτό σας , αλλά και ξέφρενους ρυθμούς σε άλλα σημεία της πόλης για τους λάτρεις της έντονης διασκέδασης.


Η Πάργα αποτελεί  πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες κάθε καλοκαίρι, όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, αλλά και για τις όμορφες παραλίες της. Απολαμβάνεις το μπάνιο σου στα ήρεμα και ζεστά νερά σε ήρεμες παραλίες αλλα και οργανωμένες με καλές εγκαταστάσεις για για τζετ – σκι, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, αλεξίπτωτο θαλάσσης, καταδύσεις
 Οι πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες είναι: Παραλία Βάλτου, Κρυονερίου, Πίσω Κρυονερίου, Λύχνου, Σαρακήνικο, Αη Γιαννάκης. Επίσης υπάρχουν μια σειρά από παραλίες που προσεγγίζονται από τη θάλασσα όπως ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγονιά.
Το γραφικό Κρυονέρι είναι μέσα στην πόλη, αντικρίζει το Νησάκι της Παναγίας και είναι πέντε λεπτά με τα πόδια  από το λιμάνι της Πάργας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία ξεπροβάλει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα που οι ντόπιοι την ονομάζουν Σκορδά. Δίπλα, προς τα ανατολικά βρίσκεται το πίσω Κρυονέρι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.


Στα δυτικά της Πάργας εκτείνεται η πιο γνωστή παραλία της, ο Βάλτος. Mε αμμουδιά και ζεστά νερά, υποδομή για θαλλάσια σπορ και πολύκόσμο. Μια μεγάλη και ανεπτυγμένη παραλία που έχει θέα τη πίσω πλευρά του κάστρου αλλά και τα σπίτια της περιοχής της Πάργας. Φτάνεις εδώ με τα πόδια από το στενό δρόμο που ξεκινά από το Κάστρο, ή με σκάφος απο το λιμάνι της Πάργας.
Στα Ανατολικά 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει η παραλία Λίχνος η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια, ιδανικά για υποβρύχια εξερεύνηση. Προσεγγίζεται απο τον εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας.
Περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά από την Πάργα δίπλα στο χωριό Αγία Κυριακή υπάρχει ο Αι.Γιαννάκης, μια μικρή παραλία με αμμουδιά. Τέλος έξι χιλιόμετρα στα Δυτικά της Πάργας κοντά στο χωριό Αγιά βρίσκεται η παραλία Σαρακήνικο με δυνατότητα camping.
Εκτός απο αυτές τις παραλίες, έχεις τη δυνατότητα για εκδρομές σε κοντινές παραλίες. Η πιο κλασσική εκδρομή είναι με καραβάκι απέναντι στους Παξούς και στους Αντίπαξους. Επίσης τα Σύβοτα με τις μαγευτικές του παραλίες είναι αρκετά κοντά στον δρόμο προς Ηγουμενίτσα.

Η πρόσβαση στην Πάργα

Η Πάργα απέχει 50 χλμ απο την Ηγουμενίτσα, 70 χλ απο το αεροδρόμιο του Ακτίου στην Πρέβεζα και 170 χλμ απο τα Ιωάννινα και προσεγγίζεται με διάφορους τρόπους.
Οδικώς
 Απο την εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας ή χρησιμοποιώντας το τμήμα της Εγνατίας από τα Ιωάννινα που έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία και φθάνει ως την Παραμυθιά ή την Ηγουμενίτσα. Μετά ο επαρχιακός δρόμος περνάει απο το χωριό Αμμουδία και φτάνει στην Πάργα με μικρή διαδρομή απο την εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας.
Κτελ
Εξυπηρετείται καθημερινά απο τα Κτελ Ν.Πρεβέζης από αυτό του Ν.Θεσπρωτίας  ενώ το καλοκαίρι δρομολόγιο έχει και το Κτελ Ιωαννίνων.
Αεροπορικώς
Η περιοχή εξυπηρετείται αεροπορικά από 3 αεροδρόμια : Αεροδρόμιο Άκτίου, Κέρκυρας, Ιωαννίνων.  Την καλοκαιρινή περίοδο εκτελούνται και πτήσεις charter από το εξωτερικό.
Λιμάνια
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εξυπηρετεί την περιοχή απ όπου φτάνουν επιβατικά πλοία απο Ανκόνα και Μπρίντεζι. Αν έρχεσαι με το σκάφος, στο λιμάνι της Πάργας μπορείς να ανεφοδιαστείς με καύσιμα και προμήθειες.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ  
Κέντρο Υγείας Πάργας 2684360000
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ  
Αστυνομικό Τμήμα Πάργας 2684031222
Πυροσβεστική Υπηρεσία 2684031199
ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  
ΕΛΤΑ 26840 31295   2684031870
ΔΕΗ 2684031244
Ι.Κ.Α. 2684031465
Δ.Ο.Υ. 2684032444   2684031298   2684031242
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ 2684031261
ΤΕΛΩΝΕΙΟ 2684031563
ΑΓΡΟΝΟΜΕΙΟ 2684031485
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ  
ΚΟΛΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 2684032780
ΛΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2684031195
ΡΑΦΤΕΛΗ ΔΑΦΝΗ 2684031545
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ  
KANARIS TRAVEL 2684031039
SYNTHESIS TRAVEL 2684031700
I.T.S. 2684031833 PARGA
HOLIDAYS 2684031267
KRYONERI TRAVEL 2684032400
EFYRA TRAVEL 2684031439

ΠΗΓΗ:
el.wikipedia.org