ΠΑΤΡΑ ( PATRA )

Πάτρα. Πρωτεύουσα του Νομού Αχαϊας. Το όνομά της το οφείλει στον Πατρέα, ηγεμόνα των Αχαιών. Είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας και η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου.
Είναι τέταρτη σε σειρά πληθυσμιακής ιεραρχίας στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, με 160.000 περίπου κατοίκους. Σπουδαίος συγκοινωνιακός κόμβος διαθέτοντας το μεγαλύτερο λιμάνι στην Δυτική Ελλάδα το οποίο συνδέει τη χώρα μας με την Ιταλία και την Πελοπόννησο με τα Ιόνια νησιά.
Η πόλη αρχίζει από την παραλία και φθάνει ως τους πρόποδες του Παναχαϊκού. Σε γενικές γραμμές μπορεί να χωρισθεί σε δύο μεγάλα ευδιάκριτα τμήματα την "πάνω πόλη" και την "κάτω πόλη" που ξεχωρίζει με τη ορθογων ισμένη ρυμοτομία της και τις πολλές πλατείες. Η παλιά πάνω πόλη, στα πόδια του φράγκικου κάστρου, διατηρεί ακόμα αρκετά νεοκλασικά σπίτια. Αρκετά αρχοντικά διατηρεί και η κάτω πόλη, δημιουργήματα φημισμένων αρχιτεκτόνων, όπως το Δημοτικό Θέατρο του Τσίλλερ, αρχοντικά του Κλεάνθη, κα.
Στην κάτω πόλη, και στην Νότια είσοδό της υψώνεται μεγαλόπρεπος ο ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, του πολιούχου της. Δίπλα του σώζεται παλαιότερη εκκλησία που είχε κτισθεί στη θέση της καταστραμμένης απ' τους Τούρκους βυζαντικής εκκλησίας. Απ' εδώ ο πεζόδρομος των Τριών Ναυάρχων οδηγεί στα Ψηλά Αλώνια, μια όμορφη μεγάλη πλατεία, με λιγνόκορμους φοίνικες και ηλιακό ρολόϊ.
Στην Πάτρα υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά ευρήματα, Δημοτική Πινακοθήκη και μουσείο Τύπου. Πάνω από το κέντρο της πόλης κυριαρχεί ο ερειπωμένος όγκος του φράγκικου κάστρου, διαμορφωμένου σήμερα σε κήπο. Απ' εδώ φαίνεται όλη η πόλη, η θάλασσα και η απέναντη ακτή της Στερεάς Ελλάδας, διαμορφώνοντας μία ιδιαίτερης ομορφιάς ανάγλυφο σύνολο.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ


Ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός ( χωρητικότητα 5.500 άτομα ) στα Βαλκάνια. Εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και αγιογράφησης φυλάσσει την κάρα του Αποστόλου και τμήμα του χιαστί σταυρού στον οποίο μαρτύρησε. Στο τόπο του μαρτυρίου ο παλαιός ναός, ρυθμού βασιλικής, πάνω στα ερείπια ναού της Δήμητρας

ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
Οικοδομήθηκε το 160 μ.Χ., επιχωματώθηκε στη πάροδο των χρόνων, ανακαλύφθηκε το 1889, αποκαταστάθηκε το 1952 και έκτοτε φιλοξενεί τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις (χωρητικότητα 2000 θεατές). Στον περιβάλλοντα χώρο του εκτίθενται σαρκοφάγοι και ψηφιδωτά. Γερμανού & Σωτηριάδου-είσοδος ελεύθερη. Καθημερινά εκτός Δευτέρας 08.00-15.00*Τηλ.2610.220829.

ΑΛΛΑ ΡΩΜΑΪΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


Υδραγωγείο: Αναπτύσσεται σε μήκος 6χλμ. Μέχρι τα ριζά του λόφου Δασύλλιο.
Βόρειο Νεκροταφείο: Του τέλους του 1ου-2ου μχ. αιώνα.
Στάδιο: μήκους 300μ, ανασκαφή συνεχιζόμενη.
Νυμφαία
Γέφυρα του Μείλιχου. Καλοδιατηρημένη γέφυρα με δυο τούβλινες καμάρες. Βάσεις με πελεκητές πέτρες.


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ


Κτίσθηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού στο χώρο της αρχαίας ακρόπολης της Πάτρας (φιλοξενεί και σήμερα ανασκαφικά ευρήματα). Κυριαρχήθηκε κατά καιρούς και δέχθηκε οικοδομικές παρεμβάσεις από τους Φράγκους, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Άνω πόλη-Είσοδος ελεύθερη-Καθημερινά εκτός Δευτέρας(08.00-17.00).Τηλ.2610. 623390.


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ « Απόλλων»


Το 1872, περίπου την ίδια περίοδο με το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τη Βιέννη η Πάτρα αποκτά το θέατρο-όπερά της με ιταλική σκηνή και διπλή σειρά θεωρείων. Σε σχέδια του βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ με πρωτοβουλία και συνεισφορές των πατρινών εμπόρων. Σήμερα φιλοξενεί τις παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α¨. Είσοδος ελεύθερη.ΔΕ-ΠΑ.08.00-13.30.


Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ


Βυζαντινός ναός, από το 900 μ.Χ. κτισμένος στα ερείπια του ναού του Διός, μετατράπηκε και σε τζαμί στην Τουρκοκρατία και ξανακτίσθηκε μετά το 1828. Παντοκράτορος & Ηλείας.Τηλ.2610279454.Είσοδος ελεύθερη, καθημερινά 08.00- 11.00 & 16.30-19.00.
ΤΟ ΧΑΜΑΜ


Τουρκικό θερμόλουτρο, κτίσθηκε το 1500 και λειτουργεί έκτοτε. Μπουκαούρη 29.Τηλ.2610.274627.Είσοδος 5,0 ευρώ.
ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


Κτίσθηκε το 1880, Δημαρχείο από το 1910, με τοιχογραφίες του Ε.Θωμόπουλου. Μαιζώνος 108& Βότση.
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΟΥΣ


Chateau, κτίσθηκε το 1854 για την πρώτη βιομηχανική παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα.. Σήμερα το 70% της παραγωγής εξάγεται σε 43 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου ενώ την αίθουσα υποδοχής ( κάβα Δανιηλίδα) στο chateau κοσμούν τα πάμπολλα διεθνή βραβεία και οι εντυπώσεις διάσημων προσωπικοτήτων που θαύμασαν τις εγκαταστάσεις ( Βίσμαρκ, στρατάρχης Μοντγκόμερι, Ευγένιος ο’ Νηλ, Φρανς Λιστ,) κ.α. Το επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 200.000 επισκέπτες.» Πετρωτό Πατρών. Είσοδος ελεύθερη, καθημερινά από 10.00-17.00 Τηλ.2610368100.


ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ


Ο πρώτος υδροηλεκτρικός σταθμός στην Ελλάδα, στη περιοχή και με τα νερά του οταμού Γλαύκου. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο κάθετος αγωγός που φέρνει με ορμή το νερό από την κορυφή του λόφου στις ηλεκτρογεννήτριες. Λειτουργεί και μουσείο,
καθημερινά από 08.00- 14.00.Γλαύκος Πατρών


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ


Κτίσθηκε το 1499 μαζί με το αντικρινό του κάστρο του Αντιρρίου από τον Βαγιαζήτ Β’ για να ελέγξει τα «μικρά Δαρδανέλια» όπως αποκαλούσαν το θαλάσσιο πέρασμα. Καταλήφθηκε από Ισπανούς και Γενουάτες, ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους και παραδόθηκε το 1928 στο Γάλλο στρατηγό Μαιζόν. Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08.30- 15.00.
Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ


Η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, μήκους 2250 μ., παραδόθηκε στη κυκλοφορία το 2004 κι ένωσε την Δυτική Ελλάδα.


www.gefyra.gr


ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της χώρας στο είδος της, μία από τις μεγαλύτερες - σε ορισμένες παραμέτρους της - στον κόσμο και από τα σημαντικότερα καρναβάλια της Ευρώπης. Εχει ιστορία πάνω από 160 χρόνια και η αρχή του ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρώτος αποκριάτικος χορός έγινε στο σπίτι του έμπορα Μερέτη. Το Καρναβάλι ωστόσο άρχισε ν' αποκτά τα πρώτα στοιχεία οργάνωσης από το 1860 και μετά, με επιρροές από το δυτικό και επτανησιακό στοιχείο, λόγω της ένωσης των Ιονίων νησιών με την Ελλάδα. Οπως ήταν φυσικό δέχθηκε πολλαπλές επιρροές, κυρίως Μεσογειακές, τις οποίες όμως κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να αφομοιώσει, με αποτέλεσμα το ελληνικό στοιχείο και η τοπική κουλτούρα να κυριαρχούν.
Το καρναβάλι πέρασε από διάφορα στάδια και μορφές. Ως αφετηρία της σημερινής του μορφής θεωρείται το 1966, όπου καθιερώθηκε το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, που σημειώνει μέχρι σήμερα μεγάλη επιτυχία και στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50.000 νέοι της Πάτρας. Το κυνήγι είναι ένα απλό παιχνίδι πλοήγησης, που με τη φατασία και την ευρηματικότητα των Πατρινών, έγινε σήμερα ένα καρναβαλικό γεγονός που διαρκεί πάνω από 10 μέρες και αποτελεί τον κορμό του καρναβαλιού και της παρέλασης.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου κάθε έτους και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, είτε προγραμματίζονται από την Επιτροπή Καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου, είτε σχεδιάζονται από τους ίδιους τους πολίτες και στηρίζονται στον αυθορμητισμό, την έμπνευση και τη δημιουργική ικανότητα των ίδιων των Πατρινών. Κάθε χρόνο το καρναβάλι εμπλουτίζεται με νέες εκδηλώσεις με κυρίαρχη την παρέλαση που γίνεται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και η οποία δεν είναι μόνο παρέλαση Καρναβαλικών εκδηλώσεων αλλά ένας συνεχής χωρός χιλιάδων Πατρινών που μεταμφιεσμένοι και οργανωμένοι σε πολυπληθή γκρούπ, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης χορεύοντας ξέφρενους ρυθμούς. Την προηγούμενη νύχτα του Σαββάτου παρόμοιας μορφή παρέλαση ξεχύνεται σε συσκοτεισμένους δρόμους, με μασκαρεμένους που κρατούν αναμμένους δαυλούς.
Παράλληλα με τις παρελάσεις των "μεγάλων" από το 1968 καθιερώνεται ένα καρναβάλι "μινιατούρα" στο οποίο συμμετέχουν υπό τη μορφή ποδηλατικού αγώνα αγόρια και κορίτσια μικρής ηλικίας (από πέντε χρονών) μασκαρεμένα, που δίνουν το δικό τους στίγμα στην περίοδο των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Οι μπέμπηδες αυτοί που συμμετέχουν, έδωσαν σ' αυτή την εκδήλωση το όνομά τους, που επικράτησε να λέγεται Baby rally.
Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, είναι μια άλλη σημαντική εκδήλωση που γίνεται την προτελευταία Πέμπτη της αποκριάς. Είναι ένα έθιμο που έρχεται να θυμίσει στους Πατρινούς συνήθειες της παλιάς Πάτρας, στις αρχές του αιώνα, όπου όλοι γλεντούσαν ψήνοντας και τσικνίζοντας στις γωνίες της πόλης χορεύοντας. τραγουδώντας και με άφθονο κρασί να ρέει.
Ο φημισμένος χορός "μπουρμπούλια" διοργανώνεται από το Δήμο στο Δημοτικό θέατρο της Πάτρας ΑΠΟΛΛΩΝ (αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Τσίλλερ από το 1872, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου). Στα μπουρμπούλια γυναίκες με μαύρα ντόμινα και μάσκα στο πρόσωπο, κυριαρχούν και επιβάλλουν τη θέλησή τους στο ανδρικό φύλο, που συμμετέχει με ένδυμα καθημερινό. Η είσοδος για τα μαύρα ντόμια είναι δωρεάν ενώ για τους άνδρες επι πληρωμή.
Παράλληλα με αυτές τις εκδηλώσεις σ' όλη την πόλη, σε σπίτια, σε κέντρα και από διάφορους συλλόγους ή ιδιώτες διοργανώνονται χοροί μεταμφιεσμένων.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελειώνουν την Κυριακή των αποκρεών το βράδυ με το κάψιμο του καρνάβαλου. Η Καθαρή Δευτέρα με διαγωνισμό πετάγματος αετού ολοκληρώνει το γλέντι που κράτησε περισσότερο από ενάμιση μήνα, αν και αρκετά μαγαζιά συνεχίζουν τους χορούς και για αρκετό καιρό μετά.
ΠΑΤΡΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μια επίσκεψη στην Πάτρα δεν σημαίνει μόνο ομορφιές του παρελθόντος, αλλά και απόλαυση του παρόντος. Ο νομός βρέχεται από θάλασσα σε μήκος 125χλμ. καθιστώντας την περιοχή ακαταμάχητη και για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.
Δεκάδες παραλίες με άμμο ή με βότσαλα, για όλα τα γούστα εκτείνονται κατά μήκος όλου του νομού.
ΑΓΙΑ
Στην Πάτρα υπάρχει οργανωμένη πλαζ με αμμουδιά στην Αγιά.
ΡΙΟΗ παραλία στο Ρίο έχει αμμοβότσαλο ενώ θα βρείτε πολλά δέντρα για σκιά καθώς και πολλά ταβερνάκια για το φαγητό σας.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Πριν το Ρίο θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Βασιλείου με αμμοβότσαλο, δέντρα και πολύ καλές ταβέρνες για να απολαύσετε το φαγητό σας.
ΚΑΛΟΓΡΙΑ
Η οργανωμένη παραλία της Καλογριάς είναι αναμφίβολα ο πιο ιδανικός τόπος για να απολαύσετε τον ήλιο καθώς και τα αβαθή και ζεστά νερά. Απέραντη αμμουδιά που θα σας εντυπωσιάσει.
Προς τα νοτιοδυτικά είναι οι πανέμορφες παραλίες Καμίνια, Αλισσός, η αμμουδιά της Καλογριάς, της Λακκόπετρας, Νιφοραίϊκα και της Κάτω Αχαΐας.
Προς τα ανατολικά μπορείτε να βρείτε τις παραλίες του Ρίο, Αραχοβίτικα, Άγιος Βασίλειος, Ροδινή, Ψαθόπυργος, Λαμπίρι, Λόγγος, Άκολη κ.α.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Η Πάτρα είναι μια αρκετά ζωντανή και πόλη λόγω των πολλών φοιτητών που ζουν εδώ αλλά και των ντόπιων οι οποίοι διαθέτουν ταμπεραμέντο ως προς την διασκέδαση, όπως εξάλλου μαρτυρά και το Καρναβάλι της Πάτρας.
Η πόλη διαθέτει αναρίθμητα καφέ, bar, clubs και εστιατόρια, κυρίως στο κέντρο: στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Γεωργίου, στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου (όπου ιστορικά συχνάζουν φοιτητές) και τα γύρω στενά και στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών. Μία από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες περιοχές είναι η μαρίνα Πατρών, με αρκετά καφέ και bar δίπλα στη θάλασσα και με θέα τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η νυχτερινή ζωή της πόλης «μεταφέρεται» στο Ρίο και στα Βραχνέϊκα, τα οποία κυριολεκτικά μεταμορφώνονται σε πολύβουα στέκια της νεολαίας. Στις περιοχές αυτές επικρατεί το πράσινο ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, δίνοντας την αίσθηση νησιού, ενώ το Ρίο διαθέτει και θέα προς την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου η οποία το βράδυ είναι εξαιρετικά φωταγωγημένη.
Μια άλλη μεταμόρφωση που περνά η νυχτερινή διασκέδαση της Πάτρας, είναι την περίοδο του Καρναβαλιού, όπου οι ρυθμοί της γίνονται ξέφρενοι. Ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη η πόλη αποκτά ιδιαίτερο χρώμα καθώς την ημέρα εκείνη εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης. Όμως επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελεί η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η οδός Γερμανού και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Την τελευταία εβδομάδα του καρναβαλιού οι συμμετέχοντες διοργανώνουν party στα νυχτερινά μαγαζιά αλλά και σε άλλους χώρους όπου ο καθένας μπορεί να ξεφαντώσει μέχρι το πρωί.


Στην πόλη του Αιγίου η νυχτερινή ζωή δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από μία μεγάλη πόλη. Στο κέντρο του Αιγίου κλασικό σημείο συνάντησης αποτελούν οι καφετέριες και τα μπαρ στην οδό Μητροπόλεως, που από το πρωί σφύζουν από ζωή μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και τα κομψά μπαρ με μουσική για κάθε γούστο. Στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων της πόλης του Αιγίου, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του στο μαγευτικό μπαλκόνι του κορινθιακού με θέα τους ορεινούς όγκους της Ρούμελης όπως τον Παρνασσό και την Γκιώνα. Στην παραλία του Αιγίου οι παλιές αποθήκες έχουν μετατραπεί σε καφετέριες και κλαμπ για κάθε εποχή, δίνοντας έτσι ξανά ζωή στο πάλαι ποτέ πολύβουο λιμάνι της χρυσής εποχής του εμπορίου σταφίδας. Το καλοκαίρι η νυχτερινή ζωή μεταφέρεται και στα γύρω χωριά και παραλίες όπως ο Λόγγος, η Άκολη, τα Νικολέικα, ο Ελαιώνας και το Διακοπτό όπου τα beach bar τα κλαμπ και οι καφετέριες έχουν τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις της νεολαίας, συνδυάζοντας τα κρυστάλλινα καθαρά νερά της θάλασσας με τις υπέροχες παραλίες από βότσαλο με μία νυχτερινή ζωή για κάθε γούστο.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Με Αυτοκίνητο:
Από Αθήνα μέσω της Εθνικής οδού Κορίνθου/Πάτρας:
Οδηγώντας από Αθήνα, ακολουθήστε την εθνική οδό Κορίνθου/Πάτρας.
Στην είσοδο της Πάτρας (1η έξοδο μετά από τα διόδια), κρατήστε τη δεξιά λωρίδα με κατεύθυνση προς το Κέντρο της Πάτρας, Λιμάνι.
Η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Πάτρας είναι περίπου 216 χλμ.
Με Τραίνο:
Σιδηροδρομικώς η Πάτρα συνδέεται με την Αθήνα και τον Πειραιά αλλά και με τον Πύργο και την Καλαμάτα.
Αν επιβιβαστείτε στο τραίνο από Πειραιά/Αθήνα (προαστιακό) θα χρειαστείτε να αλλάξετε συρμό στο Κιάτο.
Για τα σχετικά δρομολόγια επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τπου ΟΣΕ εδώ: http://www.ose.gr
Περισσότερες πληροφορίες:
ΟΣΕ Αθήνας: 210 5131601, 5297777
ΟΣΕ Πάτρας: 2610 639108-9
Με Λεωφορείο:
Η Πάτρα συνδέεται με υπεραστικά Λεωφορεία (ΚΤΕΛ) σχεδόν με όλη την Ελλάδα.
Από Αθήνα τα λεωφορεία αναχωρούν από τον Σταθμό Λεωφορείων στο Κηφισό.
Από εκεί, θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο που αναχωρεί κατευθείαν για Πάτρα, κάθε μισή ώρα μεταξύ
05:00 - 22:00.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΚΤΕΛ Πελοποννήσου: Κηφισού 100, Αθήνα. Τηλ.: 210 5124911
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: 2310 595433
ΚΤΕΛ Πατρών: 2610 623887
Με Πλοίο:
Το λιμάνι της Πάτρας συνδέεται με πολλά καθημερινά δρομολόγια με τις εξής πόλεις:Ανκόνα, Μπάρι, Μπρίντιζι, Τεργέστη, Βενετία,Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα,
Ζάκυνθο,Κεφαλλονιά
Περισσότερες πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Πάτρας: 2610 341002
Με Αεροπλάνο:
Η Πάτρα συνδέεται αεροπορικά με πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού μέσω του αεροδρομίου του Αράξου που βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Πάτρα.
Εκτελούνται πτήσεις από και προς Ηράκλειο (Κρήτη) και Θεσσαλονίκη, καθώς και πτήσεις τσάρτερ από και προς το εξωτερικό (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες)
Κρατικός αερολιμένας Αράξου
Τηλέφωνα: 26930-23598, 26930-51524, 26930-51037


Μέσω Κέρκυρας
Η Πάτρα συνδέεται επίσης μέσω υδροπλάνου με την Κέρκυρα.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
• ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 166
• ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 166
• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 2610 227000
• Π.Π.Ν. ΡΙΟΥ 2610 999111
• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ 2610270-880
• ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 100
• ΤΡΟΧΑΙΑ 2610 433-182
• ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2610 451833
• ΕΛΠΑ (τουριστικές πληροφορίες) 2610 426416
• ΕΛΠΑ (άμεση οδική βοήθεια) 104
• ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 199
• ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 107
• ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 108, 2610 341002
• ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΡΙΟΥ 2610 991203
• ΕΟΤ 2610 430915
• ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΤΡΑΣ 2610 435274
• ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ 2610 224703
• ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ 2610 450000 και 1300


• ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ 1448
• ΚΤΕΛ 2610 623886-8
• ΟΣΕ 2610 639108-9
• ΟΣΕ (εισιτήρια εξωτερικού) 2611 639110
• ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ 2610 222903


ΠΗΓΕΣ:
www.visit-achaia.g
www.web-greece.gr