ΒΟΛΟΣ - ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ


ΒΟΛΟΣ

Ο Βόλος είναι μια όμορφη πόλη με παράδοση άριστης φιλοξενίας. Ο μόνιμος πληθυσμός του διευρυμένου Δήμου Βόλου, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 144.420 κατοίκους. Συνδυάζει το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον με δυναμική αστική ανάπτυξη. Έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας, ισορροπώντας με μεγάλη δεξιοτεχνία ανάμεσα στη γοητεία του βουνού και της θάλασσας.
Πόλη σύγχρονη και δυναμική, ο Βόλος κατορθώνει να συνδυάζει άψογα φύση, παράδοσης και πολιτισμό. Μια βόλτα στους δρόμους του αρκεί για να σας μαγέψει.
Στο Νότο αγναντεύει την απεραντοσύνη της θάλασσας και στον Βορρά ατενίζει τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου. Χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού, η πόλη του Βόλου σαγηνεύει τον ταξιδιώτη με μια βόλτα στην κοσμοπολίτικη παραλία της, ένα σεργιάνι στα σοκάκια των Παλαιών και ένα ταξίδι στους μύθους, την ιστορία και τις εκλεκτές γεύσεις της.
Χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες του κατάφυτου Πηλίου, με θαλάσσιο μέτωπο 14 χιλιομέτρων στον ήρεμο Παγασητικό Κόλπο, αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Γεννήθηκε ως μεγάλο λιμάνι και κέντρο του θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Αναπτύχθηκε ως πρωτοποριακός πόλος βιομηχανίας και εμπορίου. Διακρίθηκε ως πόλη πολιτισμού και κοινωνικής προόδου. Χαρακτηρίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα αστικό θαύμα της Ελλάδας.

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η Μαγνησία είναι ένας από τους 51 νομούς στην Ελλάδα ,ίσως ο ποιο επικρατέστερος για τις χειμερινές σας αποδράσεις, με το όμορφο Πήλιο να δεσπόζει στις καρδιές των περισσότερων χειμερινών εκδρομέων.
Ας εξερευνήσουμε μία μία τις όμορφες περιοχές της Μαγνησίας και ας αφεθούμε στα κάλλη που προσφέρει η δύναμη της φύσης.


ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στην θέση της αρχαίας Ιωλκού στους πρόποδες του Πηλίου. Είναι επίσης μία από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.


ΚΛΙΜΑ

Ο νομός Μαγνησίας ανήκει στην κλιματική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει το εσωτερικό της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης. Το κλίμα της περιοχής αυτής αποτελεί μετάβαση από το Μεσογειακό προς το Ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από μεγάλο ετήσιο εύρος θερμοκρασίας, περίπου 20 0C, κανονικότερη κατανομή βροχοπτώσεων και μείωση της ξηρής περιόδου σε 1- 2 μήνες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οικονομική και πνευματική δραστηριότητα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Πήλιο, το οποίο ευνοήθηκε από το καθεστώς προνομίων που του είχαν παραχωρήσει οι Οθωμανοί κατακτητές. Από τον 17ο αι. και μέχρι την Επανάσταση του 1821, το Πήλιο εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πρωτοβιομηχανικά και πνευματικά κέντρα του ελλαδικού χώρου. Κατά την ίδια περίοδο, το κάστρο του Βόλου ήταν αποκλειστικός χώρος των Οθωμανών, όπου απαγορεύονταν ή αποφεύγονταν η εγκατάσταση χριστιανών.
Κατά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821, τα χωριά του Πηλίου πήραν το μέρος των επαναστατών, αλλά οι Τούρκοι κατόρθωσαν, με την βία, να καταστείλουν την εξέγερση μέσα σε έναν χρόνο (1822). Το κάστρο του Βόλου πολιορκήθηκε από σπετσιώτικα καράβια χωρίς επιτυχία.
Η σημερινή πόλη του Βόλου άρχισε να κτίζεται έξω από το παλιό κάστρο λίγο μετά το 1830. Η ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, λόγω του λιμανιού, συνέβαλε στην εξέλιξή της σε οικονομικό κέντρο της Θεσσαλίας. Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877 και την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης (1881), η Θεσσαλία παραχωρήθηκε στο νεοελληνικό κράτος, και στις 2 Νοεμβρίου του 1881, ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε στην πόλη του Βόλου.
Κατά τον «άτυχο» Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ο Βόλος έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικά νησιά, αλλά μετά από λίγους μήνες οι Τούρκοι αποχώρησαν και έτσι Βολιώτες και Πηλιορείτες επέστρεψαν στα σπίτια τους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Στην πόλη του ΒόλουΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου 
όπου φυλάσσονται μερικά εξαιρετικά προϊστορικά ευρήματα από την περιοχή.
Το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο», με συχνές θεματικές εκθέσεις και μόνιμη συλλογή.Ο Ναός της Αγίας Τριάδας, κοντά στο Νοσοκομείο Βόλου, με τις μοναδικές αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Γουναρόπουλος.
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας στο συγκρότημα Τσαλαπατά το οποίο περιλαμβάνει 20 χειροτεχνικά εργαστήρια, εκθετήρια και μικρά εμπορικά καταστήματα για παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής,χώρους εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα video-wall και κινηματογράφο καθώς και χώρους αναψυχής (καφέ, εστιατόριο, ουζερί)


Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου με αγιογραφίες του Αγήνορα Αστεριάδη.

Το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, στην γωνία των δρόμων Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα, όπου έζησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια.Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38 και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει τη λαογραφική συλλογή του σημαντικού ερευνητή με μοναδικά στο είδος τους εκθέματα, τη βιβλιοθήκη του που αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες, σε πολλές από τις οποίες απεικονίζονται θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης που δε σώζονται σήμερα.


Το εντομολογικό μουσείο στο Βόλο, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδόπτερων, που ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές.Tο τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας Η Θεσσαλία, αδιάλειπτη έκδοση από το 1898 - δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό τυπογραφικό μουσείο. Σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου φιλοξενούνται εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και εκατό χρόνια τεχνολογίας.Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, καταλαμβάνει την ευρύχωρη περιοχή στα νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή το 294 π.Χ. και για κάποιο διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους.
  
Το κάστρο του Βόλου, στη σημερινή συνοικία Παλαιά στο δυτικό τομέα τα πόλης, χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα.Στην συνοικία των Παλαιών και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου Village μπορεί κανείς να θαυμάσει τα εντυπωσιακά αναδεδειγμένα από την αρχαιολογική Υπηρεσία Ρωμαϊκά Λουτρά.

Τo Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας.

Ο Ναός Γέννησης της Θεοτόκου (Παναγία Τρύπα Γορίτσα)είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία αυτή που είναι μέσα σε σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης

Το πάρκο του Αναύρου, απέναντι από το Μουσείο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα μοντέρνας γλυπτικής.Το 1988 έγινε στην πόλη συμπόσιο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών-γλυπτών. Οι παρευρισκόμενοι δώρισαν στην πόλη όσα έργα δημιούργησαν τη χρονική περίοδο του συμποσίου, τα οποία και κοσμούν το πάρκο.Το Πανθεσσαλικό Στάδιο βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια του Βόλου, στα όρια του Δήμου Νέας Ιωνίας. Κατασκευάστηκε το 2004 για τις ανάγκες του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου. Είναι εύκολα προσβάσιμο από την περιφερειακή οδό του Βόλου. Έχει χωρητικότητα 22.700 θεατών και συνολική επιφάνεια 125.535 τ.μ. Το γήπεδο διαθέτει διαστάσεις που του δίνουν τη δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών ποδοσφαιρικών και αθλητικών συναντήσεων, ενώ περιμετρικά του γηπέδου υπάρχει στίβος 400 μ. οκτώ διαδρομών.


Τα τσιπουράδικα σε απόμερους δρόμους της πόλης, αλλά και στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν ο επισκέπτης της πόλης δεν γνώριζε την ατμόσφαιρα των τσιπουράδικων και δεν απολάμβανε τη μυσταγωγία του τσίπουρου συνοδευόμενου από μεζέδες όπου κυριαρχούν τα κάθε είδους θαλασσινά. Από τη Νέα Ιωνία ως τον Άναυρο και από τον Άνω Βόλο ως την παραλία τα περίπου 400 τσιπουράδικα δίνουν το χρώμα της λαϊκής διασκέδασης και αποτελούν τον βασικό τόπο συνάντηαης κι επικοινωνίας των Βολιωτών αλλά και των περαστικών.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Από Αθήνα στο Βόλο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ σε 4 ώρες (324 χλμ. ) Δρομολόγια
Από Θεσσαλονίκη στο Βόλο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ σε 2 ώρες και 30΄ (216 χλμ. ) Δρομολόγια
Από Αθήνα στο Βόλο σιδηροδρομικώς με "Intercity" σε 4 ώρες και 30΄Δρομολόγια
Από Θεσσαλονίκη στο Βόλο σιδηροδρομικώς σε 3 ώρες και 30΄ Δρομολόγια
Από Αθήνα στη Σκιάθο αεροπορικώς σε 35' και από Σκιάθο στο Βόλο με υδροπτέρυγο (Flying Dolphin) σε 1 ώρα και 30' και με συμβατικό πλοίο
(Ferry Boat) σε 2 ώρες και 30΄ Δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΑΞΙ Ραδιοταξί                                            24210-27777
(ΟΣΕ)                                                        24210-23712 24210-24056
24210-25330
ΚΤΕΛ     Πληροφορίες - Κρατήσεις           24210-33253 24210-25527
Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου                                  24210 25532, 24232
Λιμεναρχείο                                               24210-76710 24210-76720
Λιμενική Αστυνομία                                   24210-38888
Πρακτορείο Ιπτάμενων Δελφινιών            24210-21626
Πρακτορείο Πλοίων                                   24210-22501
Δήμος Βόλου                                            24213 50100 
Νοσοκομείο Γενικό Αχιλλοπούλειο           24210 94200-20/36870
Αστυνομικό Τμήμα Βόλου                        24210 39061, 76984
Τροχαία Βόλου                                         24210 76968 
Τουριστική Αστυνομία Βόλου                   24210 76987
Τμήμα Ασφαλείας Βόλου                         24210 76957, 76954
Πανθεσσαλικό Στάδιο                              24210 66128, 60002

ΠΗΓΕΣ:

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
 
Η Νέα Ιωνία ήταν ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του νομού Μαγνησίας, μετά το Δήμο Βόλου, με τον οποίο αποτελεί ένα ενιαίο Πολεοδομικό Συγκρότημα.Σύμφωνα με το σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης "Καλλικράτης" το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς και άλλοι γειτονικοί δήμοι και κοινότητες συνενώθηκαν στο νέο διευρυμένο δήμο Βόλου. Φυσικό όριο μεταξύ της πόλης του Βόλου και της πόλης της Ν. Ιωνίας αποτελεί το ποτάμι Κραυσίδωνας. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 32.979 κατοίκουςους.Ο μόνιμος πληθυσμός του διευρυμένου Δήμου Βόλου, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 144.420 κατοίκους.
Ονομασία

Οι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρά Ασία το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Στην αρχή ήταν μία συνοικία του Βόλου και ονομαζόταν «Προσφυγικός συνοικισμός» ή απλά «συνοικισμός». Το οριστικό όνομα «Νέα Ιωνία» η περιοχή το πήρε το 1947, σε ανάμνηση των χαμένων πατρίδων - της Ελληνικής Ιωνίας - και τη μετατροπή της σε Δήμο και ξεχωριστή πόλη.

Ιστορία

Η ιστορία του τόπου συνδέεται άμεσα με τη Μικρασιατική καταστροφή, τον εμπρησμό της Σμύρνης και ξεριζωμό 1.500.000 Ελλήνων της Μικράς Ασίας τον Αύγουστο του 1922 από τις ακμάζουσες πατρογονικές τους εστίες.
Στα τέλη του φθινοπώρου του 1924 στην άνυδρη περιοχή του Ξηρόκαμπου πάνω από το χείμαρρο Κραυσίδωνα, άρχισαν να δημιουργούνται σε πρώτη φάση τα πρώτα προσφυγικά σπίτια για 2.000 περίπου άτομα, τα λεγόμενα Τετράγωνα δημιουργώντας τον προσφυγικό Συνοικισμό του Βόλου, τη Νέα Ιωνία. Μέσα στο καλοκαίρι του 1925 ανεγέρθηκαν τα λεγόμενα Τσιμεντένια στα δυτικά της κεντρικής πλατείας και σε λίγα χρόνια τα Πέτρινα, δυτικά, όπου μαζί με τα Τζαμαλιώτικα και τα Γερμανικά ανατολικά τους, υπάρχουν και μένουν μόνιμα μέχρι και σήμερα – κάποια από αυτά με την παλιά, την πρώτη τους μορφή – δίνοντας στη Νέα Ιωνία μία ξεχωριστή φυσιογνωμία.
Μέχρι και το 1947 αποτελούσε ενιαίο Δήμο μαζί με τον Βόλο ,τον Δήμο Παγασών.Με βασιλικό διάταγμα για λόγους πολιτικούς αποφασίσθηκε η διάσπαση της από το Βόλο.

Η πόλη σήμερα

Σήμερα, η Νέα Ιωνία έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και με αρκετά προβλήματα. Η προσφυγική προέλευση του πληθυσμού της Νέας Ιωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνικής οικονομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Αποτελείται από το ιστορικό κέντρο, γύρω από το οποίο έχει επεκταθεί η σημερινή πόλη, μια κοινότητα και 2 αγροτικούς οικισμούς. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προπολεμικής Μεταξουργίας, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, κ.α.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 

Νέα Ιωνία ΤΑΧΙ                             24210 27777
ΚΤΕΛ Μαγνησίας                         24210 33254, 24210 25527, 8001135555
Αστικές Συγκοινωνίες                   24210 38383
Δημοτική Αστυνομία                     24213 53150
Αστυνομικό τμήμα                        24210 85805
Πυροσβεστική υπηρεσία Βόλου   24210 20064
Γενικό  Νοσοκομείο Βόλου           24210 94201

ΠΗΓΗ:
http://el.wikipedia.org